26.09.2024.

24.septembrī Garozas pamatskolas 5.-9. klašu audzēkņi tikās ar Jaunsardzes centra  Jelgavas pilsētas un novada  jaunsargu instruktorēm – Vivitu Šmiti un Ilzi Sāviču. Tikšanās laikā jaunieši tika aicināti aktīvi un saturīgi pavadīt savu brīvo laiku, iesaistoties Jaunsardzē, piedaloties nometnēs, pasākumos, ekskursjās un dažādās ikdienas aktivitātēs.

Nodarbības 2x pa 40 min. norisināsies vienu reizi nedēļā pirmdienu pēcpusdienā, pēc mācību stundām Jelgavas novada Teteles pamatskolā. Bet, ja tiks noorganizēta vismaz 17 jauniešu grupa, tad tiks lemts par grupas izveidi arī Garozas pamatskolā.

Jaunsardzes pulciņā jauniešiem būs iespēja kvalitatīvi pavadīt laiku ar militāro ievirzi. Būs darbības ar ieročiem, kartēm un kompasu, lai prastu orintēties apvidū. Jaunsardzē arī visi savstarpēji mācās labāk komunicēt un savā starpā sadarboties, notiek ari dažādas sacensības. Būs arī ierindas mācība, kas dzīvē noderēs, piedaloties valsts svētkos un Lāpu gājienā

Jauniešiem ir svarīgi piedalīties šajās nodarbības, jo tajās tiks ielikti pamati obligātajai VAM, sākot no 10.klases un vēlāk militārajam dienestam. Dalība jaunsardzes nodarbībās, pasākumos, nometnēs un ekskursijās dalībniekiem ir bez maksas, no valsts budžeta līdzekļiem.

Jaunsardze palīdzēs arī attīstīt līdera dotības unpašapkalpošanās iemaņas, kas noderēs turpmākajā karjeras izaugsmē un dzīvē. Pēc 23 dienu nometnes tiks iegūta arī pirmās medicīniskās palīdzības sniegšanas kursu apliecības.

Kā kļūt par jaunsargu?

Jaunsardzē jaunieši iestājas brīvprātīgi. Par jaunsargu var kļūt ikviens Latvijas iedzīvotājs vecumā no 10 līdz 21 gadam. Jaunsargam ir jāprot Latvijas Republikas valsts valoda.

Jaunsardzē uzņem tikai ar vecāku vai aizbildņu rakstisku piekrišanu. Būs nepieciešama arī ārsta izziņa, kas atļauj piedalīties nodarbībās.

Jaunsardzes centrs par jauniešu dalību nodarbībās mācību gada sākumā slēdz līgumu ar viņa likumisko pārstāvi.

Jaunietis, kurš vēlas iestāties Jaunsardzē, iesniedz Jaunsardzes centra Novada pārvaldes jaunsargu instruktorei Ilzei Sāvičai noteikta parauga iesniegumu – anketu.

Pēc regulāru nodarbību apmeklēšanas, jaunsargs svinīgi dod solījumu. Pēc solījuma pieņemšanas, skolēns tiek uzņemts Jaunsardzē un saņem jaunsarga apliecību.