07.08.2024.

Skola ir pilsētas, novada, ciemata vai pagasta sirds. Gadsimtiem tā nes dzīvību un attīstību esošajā teritorijā. Skola ir daudz vairāk, kā tikai ēka. Skola nes līdzi identitāti/piederību tradīcijas, apkaimes kultūru.

Šoreiz stāsts ir par Garozas pamatskolu, tā atrodas skaistā vietā, kurai garām tek Iecavas upe, blakus skolai par dzīvi un vēsturi stāsta visuvarenais “Senču ozols”(9,68 m.) Skolai ir skaista un iekopta teritorija, ko ieskauj priežu mežs. Tomēr ekoloģiskā vide, nav vienīgais, ar ko var lepoties Garozas pamatskola. Jau sen ir kliedēti stereotipi par izglītības kvalitāti mazajās skolās, tieši pretēji mūsdienās arvien vairāk nepieciešama individuālāka pieeja, ko ir ļoti grūti nodrošināt skolās, kuru klasēs ir liels skolēnu skaits.

Garozas pamatskola piedāvā pirmsskolas izglītības programmu, kurā bērni mācās pēc Montessori metodēm. Nelielās pirmsskolas grupas sniedz iespēju veiksmīgāk bērnam integrēties bērnudārzā. Bērnu dārza vides iekārtojums ļauj bērnam pašam iesaistīties mācību procesā un dažādās  aktivitātēs.  Būtiski, ka šādi tiek  saglabāta un veicināta bērna dabīgā zinātkāre, motivējot viņu jau agrīnā vecumā spēt pašam attīstīt  izdarīt savas intereses.

Skolā ir mājīgi iekārtotas klases telpas, kas  ikdienas mācību darbu, atpūtai un aktivitātes padara jaukas un tīkamas. Mācību programmas dod iespēju skolotājiem sniegt individuālu pieeju katram skolēnam, dodot iespēju ātrāk iejusties un adoptēties skolas vidē un sasniegt skolēnam atbilstoši viņu spējām mācību rezultātus. Mācību telpas ir aprīkotas ar mūsdienīgām tehnoloģijām. Skolas teritorija pavasarī un rudenī dod iespēju mācību saturu apgūt cam  skolas teritorijā, kurā ir ierīkota āra klase.

Skolā ir iedibināta audzinoša un motivējoša tradīcija pasniegt  “Karoga balvu” ar četrām nominācijām.

Skola strādā kvalificēti skolotāji un atbalsta specialisti (sociālais pedagogs, izglītības psihologs, logopēds, karjeras speciālists, bibliotekāre, medmāsa) un tehniskie darbinieki.

Unikāla iespēja, ka Garozas skolā skolēni var attīstīt dažādas prasmes, izzinot dzīves dziņu, iepazīstot sadzīviskas lietas un iemācīties tajās praktiski darboties. Skolas prioritāte ir ekoloģiskā  vide, tāpēc skolas teritorijā  ir izveidots “ECO GARDEN” (tulk. Ekoloģiskais dārzs). Skolēni kopīgi ar pedagogiem un tehniskiem darbiniekiem  iekopj un uztur skolas dārzu, kur apgūst darba tikumu un iemaņas darboties komandā. Vienoti un motivējoši darbojoties skolēni iepazīst  skolas izvirzītās  vērtības “Es- Personība”, “Kopiena” un “Vide.”

Mūsu vide ir bagāta ar dažādiem ārstniecības augiem, kas var būt kā zāļu aptieciņa katrā ģimenē. Tāpēc piedāvājām tos iepazīt un ievākt! Uzzināt par zāļu tēju ievākšanu, apstrādāšanu, uzglabāšanu  un lietošanu. Šādi tiek nodrošināta kompetencēs balstīta izglītība ar caurviju prasmēm, veidojot attieksmi, vērtības un interesi par apkārtējo vidi.

Skolā arī aktīvi darbojas skolēnu dome, kurā katram skolēnam ir iespēja organizēt dažādus skolas pasākumus, kā skolās tā arī starptautiskos ERASMUS+ projektu ietvaros, attīstot organizatoriskās, komandas un vadības prasmes.

Augsti novērtēts ir Skolas padomes  darbs, kas iesaistās  skolas  ikdienas dzīvē, piedaloties dažādos pasākumos un aktivitātēs, piesaistot sponsorus un atbalstot to ar noderīgiem un jēgpilniem ieteikumiem.

Skolā ir pieejams daudzveidīgs interešu izglītības pulciņu klāsts, ar mērķi motivēt un ieinteresēt skolēnus attīstīt savas prasmes dažādās jomās.  Skolas teritorijā ir pieejams sporta laukums un āra trenažieri, kur bērni var veicināt savu fizisko attīstību.

Skola nodrošina  skolēniem pagarinātās dienas grupas pieejamību 1.-4.klasē. Pagarinātās dienas grupa vērsta uz jēgpilnu darbību, kas veicina skolēna lasīt un rakstīt prasmes attīstīšanu, iesaistīšanos skolas  aktivitātēs, pastaigas   svaigā gaisā u.c.

Skolēnu  autobuss ikdienā nodrošina skolas pieejamību atkļūšana un aizkļūšanu no  skolas. Transports nodrošina skolas izbraukumus uz pasākumiem un skolas mācību ekskursijām.

Skolas vadība akcentē, to ka: “Šī skola iet kopsolī ar mūsdienu neizbēgamajām pārmaiņām izglītībā, tomēr saglabājot pagasta dvēseles statusu un skolas būtību, kas nes līdzi tradīcijas, atmiņas un  šodienas ikdienu, tiek apkopots un ir pieejams skolas muzejā.

 2026.gadā Garozas pamatskola svinēs jau savu 140.gadu jubileju. Visiem, kam skola ir bijusi dārga, mīļa un atmiņām bagāta,  Jūsu klātesamība mūs stiprinās un dos spēku nākotnes ieceru stiprināšanai.